Zoeken
Overzicht leden

Domein

Geesteswetenschappen

Prof. dr. I.

Ineke Sluiter

Lid sinds 2012

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden, is sinds 1 juni 2018 vicepresident van de KNAW. Haar bestuursfunctie combineert zij met haar onderzoekswerk aan de Leidse universiteit. In juni 2020 zal Ineke Sluiter Wim van Saarloos opvolgen als president.

In haar onderzoek houdt Sluiter zich bezig met taal, literatuur en publiek discours in de klassieke oudheid. Zij verbindt onderwerpen uit die tijd met thema’s van vandaag, zoals vrijheid van meningsuiting, onderwijs en culturele identiteit.

Sluiter is medeoprichter van Athena’s Angels, vier vrouwelijke hoogleraren die opkomen voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. Daarnaast zet ze zich regelmatig in voor het versterken van de positie van jonge onderzoekers.

Ineke Sluiter kreeg in 2010 de Spinoza-premie van NWO en in 2016 won ze de Prijs Akademiehoogleraren van de KNAW. Ze is lid van de KNAW, van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, van de Academia Europaea en corresponding fellow van de British Academy.

Interesses en expertise

Culturele identiteit; Antieke ideeën over taal en literatuur; Antieke waarden en normen; Vrijheid van meningsuiting; ‘Anchoring Innovation’ (Zwaartekrachtprogramma)

Kijk voor onderzoeksactiviteiten en publicaties op NARCIS