Zoeken
Overzicht leden

Domein

Medische, Medisch-Biologische en Gezondheidswetenschappen

Prof. dr. T.

Tom van der Poll

Lid sinds 2019

Tom van der Poll (1961) is hoogleraar inwendige geneeskunde, in het bijzonder de afweer tegen infectieziekten aan het Amsterdam UMC.

Tom van der Poll is sepsisspecialist. Met sepsis, een heftige reactie op een infectie, belanden in Nederland jaarlijks tienduizend mensen op de intensive care. Een kwart van hen overlijdt eraan. De behandeling wordt gecompliceerd door de vele oorzaken van sepsis, van longontsteking tot een gaatje in de darm, en de uiteenlopende reacties van het afweersysteem.

Na twintig jaar tevergeefs onderzoek bepleitte Van der Poll met collega’s te onderzoeken of er verschillende subgroepen patiënten met sepsis zijn, met als uiteindelijk doel tot een specifieke behandeling per sepsis-type te komen. Van der Poll onderzoekt nu op basis van de samenstelling van alle 22.000 RNA-moleculen in bloedcellen van patiënten of er bepaalde routes in de immuunrespons veranderd zijn bij subgroepen sepsispatiënten. Op deze wijze zou in theorie voor elk van deze subgroepen specifieke immunotherapie ontwikkeld kunnen worden.

Kijk voor onderzoeksactiviteiten en publicaties op NARCIS